choripán?

Choripán is een bedrijfje dat zich richt op verse etenswaren op Argentijnse wijze, voor zover mogelijk op duurzame wijze bereid in of rond Rotterdam. Het belangrijkste product is de choripán.


Een choripán is een niet-gedroogd dus vers Argentijns worstje van de grill tussen knapperig brood met chimichurri (een salsa met peterselie als basis). Het woord choripán is een samenstelling van de woorden chori-zo (worst) en pan (brood).
Je spreekt het uit als tsjoripan met de klemtoon op pan. In Argentinië wordt elke soort worst al snel chorizo genoemd, dit in tegenstelling tot sommige andere spaanstalige landen.

De mobiele barbecue of de foodtruck heeft minstens 3 soorten chorizos argentinos: Chorizo Moruga: een huisgemaakt sappig worstje van varkensvlees, 100% biologisch met verse kruiden en de geweldige moruga-peper. Chorizo Auténtico: een chorizo van rund en varken, wat grover van structuur, traditioneel. Soms hebben we Chorizo La Vaca: een huisgemaakte worst van duurzaam rundvlees, met verse kruiden en knoflook van UitJeEigenStad. Dunner en langer dan de varkensworstjes, met een velletje van lam. Morcilla: een geweldig bloedworstje van varken, neem een hap en je waant je in Buenos Aires! Tipa Vasca: een zoete bloedworst met rozijnen en walnoten, heerlijk om koud te eten bij - hoe raar het ook moge klinken - een kopje mate (Argentijnse thee).

Alle worstjes zijn gemaakt van Nederlands vlees en bereid in 'Groot'-Rotterdam. Het heerlijke brood wordt elke dag vers gebakken. Alle sauzen worden meerdere keren per week bereid van 100% verse ingrediënten, en voor zover mogelijk komen alle kruiden, pepers, knoflook en tomaten van UitJeEigenStad. De huisgemaakte worstsoorten bevatten geen conserveringsmiddelen, geen gluten, geen kleurstoffen en geen smaakstoffen. De meeste ingrediënten betrekken we van leveranciers van biologische en/of duurzame produkten uit Rotterdam, behalve de wijn - die is zo Argentijns als maar zijn kan...
Even geen trek in vlees? De choripanman maakt ook een heerlijke tostado con queso, dat is een gegrillde tosti met pikante kaas (Rotterdamsche Oude) en salsa criolla (een saus op basis van tomaat). Dezelfde tostado met als extra een chorizo ertussen is natuurlijk ook mogelijk.