broodje Argentijnse worst uit Rotterdam!

Choripán is een populaire snack in veel Zuid-Amerikaanse landen. Het is een gegrild vers worstje in een broodje of tussen stukken stokbrood, met een saus als chimichurri en heel soms zelfs mayonaise of salsa Golf (mayo/ketchup/cayenne). Vaak wordt het brood ook gegrilld. De algemene naam voor verse worstjes in Latijns-Amerika is chorizo, niet te verwarren met de Spaanse rode en gedroogde chorizo. Als een over de lengte opengesneden (maar niet helemaal doorgesneden) chorizo gebruikt wordt spreekt men van een mariposa (vlinder). Waarschijnlijk komt de naam choripán uit Argentinië, maar daar zal niet iedereen het mee eens zijn: er zijn ook bronnen die aangeven dat het woord uit Chili komt. In Argentinië kun je - zeker in de grote steden - op elke hoek van de straat een choripanero (choripán-verkoper) treffen. De kwaliteit van de worst kan enorm verschillen, en dure worstjes hoeven niet de beste te zijn. Het vlees is over het algemeen een mengsel van varken en rund.
De choripanman van Rotterdam houdt het bij een Argentijnse versie: vers brood met twee sauzen, namelijk chimichurri (peterseliesaus) en pebre (parika/tomaat). En een keuze uit minimaal drie worstjes waaronder een geweldig bloedworstje. In alle worstjes en sauzen worden knoflook en pepers gebruikt, maar de meeste produkten zijn niet superhot, behalve het scharrelworstje - de Chorizo Moruga. Alle kruiden, pepers, knoflook en vlees komen zoveel mogelijk bij producenten van biologische en/of duurzame produkten vandaan. Er worden geen smaakversterkers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen gebruikt. De biologische worstjes zijn 100% natuur, op de wijn na komen alle ingrediënten uit 'groot'-Rotterdam.